top of page
Search
  • Writer's pictureNuša Plankar

Kent Haruf: Najini duši ponoči


Konec septembra 2020 je Založba Vida izdala knjigo Najini duši ponoči. Avtor Kent Haruf je knjigo napisal tik pred svojo smrtjo (konec leta 2014), v izvirniku je izšla po njegovi smrti, maja 2015. Leta 2017 je bil posnet tudi istoimenski film. Roman je v slovenščino prevedla Katja Jenčič.

»Govorim o tem, da se prebijeva skozi noč. In leživa na toplem v postelji, prijateljsko. Skupaj leževa v posteljo in ti prespiš. Noči so najhujše. Se ti ne zdi? - Ja. Mislim, da so.« - Kent Haruf, Najini duši ponoči

Zgodba pripoveduje o dveh sosedih, Addie Moore in Lousiu Watersu. Oba sta v svojih sedemdesetih in vdovca, a vsak s svojo preteklostjo. Nekega dne Addie obišče Louisa in mu predstavi nenavadno idejo. Z željo, da preženeta svojo osamljenost, se začneta družiti. Najprej ob večerih in ponoči, nato tudi čez dan. Spoznavata drug drugega, njuno preteklost in se naučita odpuščati samemu sebi. Mestece Holt, v katerem živita, je poln ljudi, ki radi širijo novice. Redko kdo se strinja z njunim početjem, med njimi sta tudi njuna odrasla otroka. Addie in Louise se ne zmenita za govorice in uživata v jeseni svojega življenja.


Osamljenost povezana s starostjo je lahko precej strašljiva stvar. Iz družinske situacije lahko primerjam preživljanje starosti s partnerjem in družino ali popolnoma osamljeno. Na eni strani sta moja stara starša, ki še vedno živita srečno skupno življenje, na drugi pa dedek, ki je že pri 50. letih ostal sam in se popolnoma izoliral. Tako je drugi dedek popolnoma stagniral tako v socialnem življenju, kot tudi fizično in mentalno. Če bi lahko izbirala, bi seveda izbrala prvo situacijo, a življenje tega ne dopušča. Vendar neke rešitve obstajajo, seveda pa je to odvisno od želje in volje posameznika.


V romanu je dobro prikazana ena izmed možnosti, kako se spopadati z osamljenostjo. Addie ne želi preživeti svoje starosti popolnoma sama, brez družbe drugih ljudi. Tako si oporo poišče v sosedu Lousiu, kasneje pa tudi v svojem primarnem družinskem krogu. Nekaj časa pomaga tudi osemdesetletni sosedi Ruth, saj Ruth ne sme več voziti in jo tako Addie vozi po opravkih.

»Ta fizični svet mi je všeč. Všeč mi je to fizično življenje s tabo. Pa zrak in dežela. Dvorišče, prod v uličici. Trava. Hladne noči. Ležanje v temi v postelji in pogovor s tabo.« - Kent Haruf, Najini duši ponoči

Zanimivost o romanih Kenta Harufa

Zasledila sem, da so vse zgodbe pisatelja Kenta Harufa postavljene v izmišljeno mestece Holt, Kolorado. Navdih je našel v mestu Yuma, kjer je pisatelj živel okoli leta 1980.

Druge knjige Kenta Harufa: The Tie That Binds (1984), Where You Once Belonged (1990), Plainsong (1999), Eventide (2004), Benediction (2013). Najini duši ponoči je tako njegov edini roman, ki je preveden v sloveščino.


Film Najini duši ponoči

Leta 2017 je bil posnet film po knjigi Najini duši ponoči. Glavna lika igrata Jane Fonda in Robert Redford. Film sem si ogledala takoj po branju knjige in lahko potrdim, da se precej dobro drži vsebine knjige. Nekaj malenkosti je seveda spremenjenih, a presenečal me je prav dialog, ki je skoraj identičen tistemu v knjigi. To je očitno predvsem na začetku filma, ko se zgodba razvija enako kot v romanu. Konec me je sicer pustil malo hladno, saj se zgodba razvije hitreje in manj natančneje in zato nisem zaznala enakih občutkov, ki sem jih pri branju.



»Kdo bi si mislil, da bova pri teh letih še vedno imela nekaj takega. Da se izkaže, da še nisva opravila s spremembami in vznemirjenostjo. In da v telesu in duhu nisva niti malo posušena.« - Kent Haruf, Najini duši ponoči

Založba Vida, hvala za recenzijski izvod.

73 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page